Det har jo lige været jul!


bigstock-Dirty-hands-7142641Tusind tak, sagde han og så ud til at mene det. Tynd, beskidt, med alt for lidt tøj på i det heldigvis milde men våde vintervejr.

Vi havde nu ikke gjort det store, bare stukket ham 10 kr. Når man er på kontanthjælp er det ikke sådan, at pengene ligefrem brænder i lommerne, men jeg giver gerne et par kroner til en, der har mindre end jeg.

Tidligere på dagen havde min yngste Clara på 10 år givet nogle af sine lommepenge til en ældre stærkt forhutlet mand, det stod ved Storkespringvandet med sine plastikposer, viltre skæg og en barket nævefuld Hjemløsebladet.

Han forstod vist godt, at hun gav af sine egne penge, og da hun ikke ville have bladet med, forærede han hende i stedet sit allerbedste råd fisket op af dybe lommer med alvorlig mine og en vis sørgmodighed: Gør aldrig som lærerne siger, lyt i stedet din egen sjæls stemme.

Han bøjede sig over hende, så det lille blonde pigebarns blege ansigt var centimeter fra hans krogede næse med de blågrå øjne dybt tittende frem bag års hårdttjente rynke. Det skulle være helt sikkert, at rådet trængte ind, forstås.

Tilbage i toget gik den tynde mand videre gennem kupéen med min tier i lommen. De næste han spurgte havde forskanset sig bag en overflod af poser med dyre stormagasiners farverige logo på. De så ikke ud til at mangle. Den hjemløse spurgte pænt, om de forskansede mon kunne undvære et par kroner?

Er du klar over hvilken tid det er på måneden?! og Det har jo lige været jul! udbrød de tvært i kor. Han bøjede hovedet og gik.

Jeg tvivler på, at man mærker meget til julen som hjemløs. Tværtimod gætter jeg på, at det nok er den allersværeste tid.

På mine læber brænder nu et spørgsmål til de i overflod forskansede, Mon I er klar over hviken tid der er på året?, siden I kunne se en hjemløs i øjnene d. 28. december og ikke blot undlade at hjælpe ham men direkte håne ham i hans trængsler.

I den næste kupé sad en kvinde, der ikke så ud til at have for meget selv. Hun var på telefonen med den ene hånd, men signalerede til den hjemløse, mens hun rodede i sine lommer med den anden. Da den kom op klirrede den på den der særlige måde, der lyder af meget.

Tusind tak, sagde han igen og lød som om han mente det.

Reklamer

1 thought on “Det har jo lige været jul!

  1. Tja – det passer meget godt med mine egne observationer: det er absolut ikke dem, der bedst har råd, der også er de mest gavmilde, generøse eller velgørende. Dette gælder ikke kun i det offentlige rum, men også ved indsamlinger, hvor imponerende mange i de ‘pæne’ kvarteter gemmer sig og helt undlader at åbne døren, når man står udenfor med raslebøssen. Til gengæld er de mere beskedne adresser ofte endog særdelels gavmilde. Om nærigheden og manglen på empati overfor de, der har mindre end dem selv, ligefrem er en del af årsagen til, at de velbjergede er hvor de er, er et helt andet spørgsmål.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s