Snerpet eller grænseløs – hvad er det vi lærer vores unger?


>Mor mor, se! Råbte yngstebarnet og kastede sig ud i en hæsblæsende opførelse af en af dansene til årets afdansningsbal på danseskolen.

line-in-sand-700x452

Det er en stor begivenhed forstås. Der skal købes billetter god tid i forvejen og forældrene med revl og krat forventes at sidde ærbødigt på deres flade flere timer af gangen (jeg har ADHD for God’s sake!) og rose, støtte og juble både af eget yngels præstationer, men så sandelig også af andres.

Selvfølgelig ved enhver, at samtlige i stilhed håber for andre unger, at de gør det godt, bare ikke så godt, at ens egen pode skal være hende eller ham, der står ovre i hjørnet og tuder over at være blevet dette års rosin i pølseenden.

>Vi skal have bar mave, mor. Det har jeg det ikke så godt med.

RRRRIIITSZZJJ! Der kom lige en ridse i lakken.

Jeg har i forvejen siddet ved samtlige pointturneringer og været en smule beklemt med, at stort set alle de sange, som ungerne danser til, er seksuelt eksplicitte, og at en del af de dansetrin, der bliver brugt er klare kom-og-tag-mig signaler med fuld skrue på både vrik, trutmund og lokkende træk-i-land bevægelser, der ikke lader noget stå tilbage for de musikvideoer, som ungerne kører i loop på YouTube.

Jeg har endda rejst problematikken med et par andre forældre, men de var nu ligeglade.

>De forstår jo ikke engelsk.

Jo, min datter forstår faktisk engelsk. Det har hun gjort, fra hun var helt lille og da de har haft engelsk siden tredje (nu går de i fjerde) må man forvente, at klassekammeraterne også begynder at kunne forstå nogle af de voldsomt seksualiserede tekster, som de udsættes for, når vi har overgivet dem i andre voksnes angiveligt trygge varetægt til opdyrkelsen af den brændende passion for dans.

De skal da også være mere end almindeligt ubegavede for at kunne misforstå noget som helst i sammenhæng med de bevægelser, som teksterne skovles ind i deres små sind med.

>Hvad siger de andre på holdet til det med bar mave, skat? Yngstebarnet er 11 og aldersspredningen på holdet er 9-12 år.

>Halvdelen havde det vist ikke så godt med det, men når danseskolen siger, at det er sådan det skal være være, er det jo sådan det er.

Nej Fandeme nej! Det er sgu ikke “sådan det er”! Jeg har ikke opdraget mine unger til at overskride egne grænser og generelt bare acceptere tåbelige udmeldinger fra autoriteter, der tilsyneladende slet ikke er sig deres ansvar bevidst eller i væreste fald er ligeglade.

Næste skridt er at tage en snak med danseskolen, dels helt konkret om pigernes påklædning til afdansningballet, dels om det ansvar, som de generelt har, når de påtager sig at agere fritidstilbud til påvirkelige unge mennesker.

Og så må vi se indad som forældre, for selvom mine unger normalt ikke har svært ved at sige fra overfor autoriteter eller mærke efter og respektere egne grænser, lod yngstebarnet sig totalt tromle over i denne sammenhæng og reagerede slet ikke på hendes egen indre stemme, der råbte, at hun ikke var tryg ved det, der foregik.

Hun går end ikke rundt med bar mave hjemme eller sammen med vennerne. Hun kunne ikke drømme om at iføre sig en bikini og har sjældent vist sig i mindre end tækkeligt (mavedækkende) undertøj i selskab med andre, siden hun var to år gammel.

Det er ikke fordi, vi er specielt snerpede eller bange for bar hud hjemme. Tværtimod. Både hun og hendes bror har bare altid haft en anden blufærdighedsgrænse og den er blevet respekteret.

Åbenbart en blufærdighedsgrænse, som hun i dette tilfælde deler med halvdelen af sit dansehold. Det er tilsyneladende bare ikke faldet pigerne ind at sige fra i situationen, mig bekendt har ingen af forældrene gjort indsigelser heller og danseskolen kører vist den samme stil, som de har kørt i årevis.

Er det ikke på tide, at vi lader børn være børn og beskytter dem mod at skulle optræde afklædt i offentlighed, før de evt. selv føler et behov for det og aktivt tilvælger det?

Jeg er fuldstændigt overbevist om, at børn skal have mulighed for at lære venligt og respektfuldt at sætte egne grænser op igennem barndommen, hvis de skal vokse op til nogenlunde harmoniske voksne mennesker. Det lærer de altså ikke, hvis de rutinemæssigt får deres blufærdighedsgrænser overskredet, mens vi som forældre bare passivt ser til.

Min datter har trukket en grænse i sandet, og jeg vil gøre mit for at hjælpe hende med at fastholde den. Det er muligvis en lille sag, men hvis børn ikke har lyst til at danse rundt i bar mave i fuld offentlighed, skal de altså ikke tvinges til det.

Der må være en grænse.

Reklamer

2 thoughts on “Snerpet eller grænseløs – hvad er det vi lærer vores unger?

 1. En rigtig vigtig kamp at tage.
  For år tilbage skabte DR konceptet MGP Europe (sangfestival for børn med Melodi Grand Prix som forbillede)som meget hurtigt udviklede sig til at være noget der minder om det du beskriver fra danseopvisningen her. DR valgte at forlade deres store succes i Europa og danne MGP Nordic med Sverige og Norge og med klare regler om påklædning og en parole om at “det er bare noget vi leger”
  På samme måde skal afdansningsbal for børn være “noget vi leger”. Sport skal være med til at udvikle børn fysisk og styrke selvværd og fællesskabsfølelse. Når de tvinges ind i det som du beskriver her opnår man det modsatte.
  Børnene skal tidsnok opdage den seksuelle verden med alle dens fortræffeligheder men det er vigtigt at deres kropssyn funderes på egne præmisser.
  Jeg synes det er vigtigt at du tager det her op. og børnene forstår sgu godt hvad der foregår.
  Kæmp for at få det ændret og tag konsekvensen hvis der ikke sker ændringer.
  Det handler ikke kun om blufærdighed – det handler om grænser i det hele taget

  • Helt enig. Måske er jeg i virkeligheden allermest overrasket over, at danseskolen ikke af egen drift har gjort sig disse overvejelser og bare helt naturligt taget principper som dem du beskriver, til sig.

   Det virker som om, de bare bevidstløst har gjort som altid. De nuværende ejere har drevet skolen i over 40 år og overtog den fra forældrene, så temmeligt meget kører vist pr. automatik.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s